XMC NL.htm
wifi handbediening trein wifi handbediening trein wifi handbediening trein wifi handbediening trein wifi handbediening trein wifi handbediening treinWMC
handbediening voor het Z21 protocol.
WMC WMC WMC WM
C WMC WMC WMC WMC WMC WMC WMC WMC WMC WMC WMC WMC
Met enkele goedkope componenten kan een eenvoudige, op Wifi gebaseerde handbediening worden gemaakt voor het Z21 protocol.
Deze is geschikt voor:
DigiKeys DR 5000 (CV / POM niet getest )
DIY Z21 Emulator (CV / POM niet getest ).
Nadat ik de MDRRC II centrale van Robert Everts met succes had nagebouwd kon ik gaan experimenteren met de diverse mogelijkheden die deze centrale bood. Zo werd al eerder de Z21 netwerkverbinding ingericht om met mijn android tablet mijn locs en de wissels te bedienen. Intussen was Robert al weer een stap verder en had hij een zelfbouw handregelaar, de WMC (Wireless Mouse Control) gebouwd. En dit alles met een paar goedkope onderdelen die kant en klaar op internet verkrijgbaar zijn. De prijs voor alle onderdelen inclusief een mooi kastje bedragen ca. €15,00.
Deze WMC kent de volgende mogelijkheden:
|
Voor de actuele mogelijkheden
en softwareversie dien je echter altijd de homepage van
Robert Evers te raadplegen!
De Hardware
Het enige wat aan hardware nodig is, ziin de volgende onderdelen
Een Display. Het display is een 128 * 128 pixel ST7735 LCD-scherm. |
Een draai-druk schakelaar. |
Een WEMOS module. De NodeMcu ESP8266. |
En verder nog wat klein spul zoals gaatjesprintplaat, wat drukknopjes, schroefjes, draad en een kastje.
Nadat ik
de WEMOS geprogrammeerd had volgens de aanwijzingen van Robert en alles met elkaar verbonden volgens het schema, kwam het grote ogenblik. Wat gebeurt er na het inschakelen.... Precies volgens verwachting lichtte het display op met de mededeling dat er naar het netwerk gezocht werd. Tot zo ver dus alles OK. Het netwerk kon nog niet gevonden worden omdat dit nog niet op mijn handbediening ingericht was. Net als bij MDRRC II kwam ook hier het terminalprogramma REALTERM weer van pas.In feite heb je nu al alles wat noodzakelijk is om een werkende handbediening in elkaar te zetten.
Ik heb de handbediening opgebouwd op gaatjes printplaat.
De voeding kan worden betrokken uit een powerbank via de USB aansluiting van de WEMOS module.
Wanneer je nog ergens een oude laptop accu hebt liggen kun je proberen of hier nog LIPO cellen in zitten die werken. In dit geval is het alternatief ook mogelijk om met behulp van enkele goedkope China-componentjes deze accu's in je kastje in te bouwen en hier je voedingsspanning uit betrekken. Dit heb ik nadat alles werkte via de powerbank, ook bij mijn handregelaar ingebouwd. Hier zijn. De controle ledjes op de LIPO lader heb ik met behulp van twee stukjes glasfiber naar de zijkant van het kastje gebracht waardoor de ladingstoestand hier prima te volgen is. Voor je deze accu's (indien twee of meer) inbouwt dien je te controleren of alle accu's de zelfde spanning hebben. laad de accu's eerst allemaal afzonderlijk met de LIPO lader, meet dan de spanning en gebruik dan altijd accu's met de zelfde spanning! (bij mij heb ik 3 accu's van 4,04v parallel geschakeld). Bij een accu maakt de spanning uiteraard niets uit. De uitgang van de DC DC converter (waarvan ik de USB aansluiting verwijderd heb om plaats te sparen) komt aan de +5v en GND aansluiting van de WEMOS module.
De USB aansluiting voor de WEMOS module, welke noodzakelijk is voor software updates of aanpassingen met REALTERM is hier (nog) niet ingebouwd. Deze aansluiting mag alleen GND en de twee datalijnen bevatten aangezien de voedingsspanning uit de accu's komt. Dit is ook in het schema te zien. De aansluiting kun je maken met een micro USB stekkertje om zelf te monteren. Deze modules en stekkertjes zijn allemaal bij aliexpress tegen zeer lage prijzen verkrijgbaar.
Hoe te gebruiken.
Sluit de WMC module aan op je PC en start REALTERM. Instellen op 15200 Bd de juiste Port kiezen en CHANGE drukken.
Stel een SSID (ROUTERNAAM) in, bijvoorbeeld van de huisrouter waar ook je MDRRC aan is aangesloten (bekabeld) of zoals in mijn geval een oude ongebruikte router die alleen voor mijn modeltrein gebruikt wordt.
Stel het juiste wachtwoord in.
Stel het Z21-control-IP-adres van je router in en in feite ben je nu klaar.
Schakel ook een beveiligde verbinding in omdat je anders soms heel lang moet wachten tot de router gevonden wordt.
Hoe de handbediening verder gebruikt wordt is na te lezen in de gebruiksaanwijzing die ik voor mijn persoonlijk gebruik vertaald heb naar het Nederlands vanuit de engelstalige handleiding van Robert.
Wanneer je de bovenstaande foto ziet valt op dat er twee PB toetsen zijn. In feite zijn het er zelfs drie! Ik vond het namelijk wel handig om in plaats van de druktoets in de draaischakelaar ook nog twee normale toetsen ter beschikking te hebben bij zowel links als rechtshandige bediening omdat sommige functies draaien en gelijktijdig drukken vereisen. Zie ook het schema.
In de handleiding zijn enkele functies verklaard die met REALTERM ingesteld kunnen worden. Voor alle actuele functies zul je de site van Robert moeten bezoeken en de actuele (engelstalige) beschrijving moeten lezen .
Het schema