S88 Galvanische scheiding NL.html

Hoofdmenu 

Large WebCounter Logo - Transparent BackgroundISCHE SCHEIDING  S88 GALVANISCHE SCHEIDING  S88 GALVANISCHE SCHEIDING  S88 GALVANISCHE SCHEIDING  S88 GALVANISCHE SCHEIDING 

Hit Counter by Digits  S88 GALVANISCHE SCHEIDING  S88 GALVANISCHE SCHEIDING  S88 GALVANISCHE SCHEIDING   S88 GALVANISCHE SCHEIDING  S88 GALVANISCHE SCHEIDING 

 

S88 GALVANISCHE SCHEIDING

verschenen februari 2020

BESCHRIJVING

 

g-scheiding

S88 Galvanische scheiding, waarom?


Op mijn baan maak ik gebruik van S88 modules die ik zelf gebouwd heb. Deze heb ik uit gemaksoverwegingen op een goed bereikbare plaats allemaal onder elkaar gemonteerd waardoor het natuurlijk uiterst makkelijk is om servicewerk te verrichten en ook handig om melders te veranderen of aan te sluiten. Dit heeft echter wel het gevolg dat ik in de uiterste gevallen draden tot wel 4 meter lang van mijn meldpunten aan de rail tot aan de ingang van de S88 module heb. Gelukkig zijn dit de uitersten en zijn de meeste aansluitingen dus veel korter. Deze S88 modules heb ik conventioneel met C-MOS IC’s opgebouwd wat eigenlijk prima werkt.

Toch had ik regelmatig spookmeldingen of vergeten meldingen. Mij was niet duidelijk waar dit vandaan kwam. Ik had het vermoeden dat de lange aansluitdraden het probleem konden zijn. Nu heb ik mijn S88 modules via stekkers aangesloten en waren deze dus simpel onderling verwisselbaar, en zie daar , de foutmeldingen verhuisden mee. Dus de lange aansluitdraden waren naar het zich liet aanzien niet het probleem. Op de betreffende (fout) modules werden na elkaar de MOS-IC’s vernieuwd en naar het zich liet aanzien was het probleem hierna opgelost….of toch niet? Na enige tijd begon ik weer de zelfde foute meldingen te krijgen. Echter op een andere S88 module. Ook hier de IC’s verwisseld en de problemen waren weer weg. Echter ik ik vertrouwde het zaakje niet helemaal en liet de verwijderde IC’s even opzij liggen. Maar goed ook want na enige tijd trad het probleem weer op. Wisselen tegen weer nieuwe IC’s hielp dit keer niet, er moest dus een andere oorzaak zijn. Maar meten aan een S88 bus is niet eenvoudig zonder fatsoenlijke oscilloscoop. De kerstman bracht hier gelukkig verandering in. Ik kreeg afgelopen kerst een HANTEK 6022BE kado. In combinatie met een oude netbook heb ik nu een oscilloscoop met een 10 inch scherm, fantastisch! Nu kon ik meten hoe de signalen op de S88 bus er uitzagen. Ik schrok toen ik zag welke pieken er naar de S88 ingangsbus van mijn MDRRC II LITE CENTRALE gestuurd werden! De ingangsbuffer van mijn centrale kon hierdoor alleen maar hopeloos overstuurd worden of zelfs sterven! Er moest een oplossing komen. Een galvanische scheiding tussen de S88 modules en de S88 ingangsbus van mijn centrale leek me de oplossing. Bijkomend voordeel zou zijn dat ik de S88 modules dan ook met een spanning tot 15 volt zou kunnen voeden waardoor de bedrijfszekerheid verder vergroot zou worden. Na enig testen en proberen is de schakeling op de bovenstaande printplaat ontstaan die tot heden perfect werkt. De S88 modules werken nu met 12 volt spanning uit een externe 12 volt netadapter. Voorts heb ik de taktfrequentie voor de S88 bus verlaagd van 10000 Hz naar 5000 Hz. Foutmeldingen komen nu niet meer voor (voor zover ik dit natuurlijk bekijken kan). 

Voor deze schakeling heb ik weer een mooie printplaat laten maken, waarvan ik nog meerdere op voorraad heb. Dus bij interesse even een berichtje achterlaten via de hoofdpagina.

Voor de complete beschrijving en schakeling dien je de documentenmap te downloaden.

 


Documenten Download


Hoofdmenu