MDRRC II NL.htm


Hoofdmenu

MDRRC II MDRRC II MDRRC II MDRRC II MDRRC II MDRRC II MDRRC II MDRRC II MDRRC II MDRRC II MDRRC II MDRRC II

MDRRC II 

module

Inleiding

Nadat ik eerder de MDRRC centrale van Robert Everts met succes had nagebouwd bleek toch al gauw dat door de snelle ontwikkelingen vooral op DCC gebied de capaciteit van de processor in deze centrale toch wel aan de krappe kant werd. Hij kwam met een nieuwe versie en wel de MDRRC II. 

Deze is ontwikkeld vanuit een heel ander uitgangspunt dan de eerste versie waar nog veel hardware geknutseld moest worden. Robert heeft een kant en klare processormodule met touchscreen te gekozen, de Cortex STM32 board, te vinden op Ebay. De aanschafprijs is hiervoor eigenlijk belachelijk laag gezien welke mogelijkheden deze module heeft (ca. €25,00). Hierin is een complete centrale voor DCC en Motorola ondergebracht.


Deze centrale kent de volgende mogelijkheden:

 

Beheer maximaal 70 Locs met DCC en / of Maerklin Motorola – II-formaat.
Bediening accesory-decoders met DCC en / of Maerklin Motorola-formaat.
Functie F1..F4 voor MM-II-locomotieven en natuurlijk licht.
Functie F0 -F28 voor DCC locomotieven, F0 is licht
Maximaal 32 S88-eenheden.
USB seriŽle communicatie voor gebruik met bijvoorbeeld Koploper, RocRail of iTrain.
XPressNet-interface (2 connectoren met een handmatige aanpassing) voor handmatige bediening van locs en wissels met bijvoorbeeld een Roco-muis of XMC
Met een ENC28J60-module aangesloten op een router, kan de Z21-app Roco worden gebruikt om treinen en wissels te besturen met uw mobiele telefoon, de Roco WLANMaus of de WMC  of https://github.com/MDRRC/WMC/wiki
Handmatige aansturing van locomotieven, wissels, accessoire-decoders met behulp van het touchpanel en een pulsschakelaar .
CV-programmering (lezen en schrijven, alleen lezen met aanwezige ACK-detector) (ook met Roco-muis en Roco WLANMaus).
POM-programmering van loc- en accessoire-decoders (ook met Roco-muis, Roco WLANMaus en WMC). of https://github.com/MDRRC/WMC/wiki
CV programmering met DecoderPro.
CV programmering en lezen op programmeerrail
CV programmering POM
Eenvoudige software-updates, via een USB-kabel en een softwaretool van ST.


Voor de actuele mogelijkheden en softwareversie dien je echter altijd de homepage van Robert Evers te raadplegen!


De extra Hardware

Het enige wat nog extra aan hardware nodig is, is een interface om de inkomende en uitgaande signalen op het gewenste gebruikersniveau te brengen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden op internet te vinden. Robert heeft bijvoorbeeld een printje ontwikkeld waar een gedeelte van de aansluitingen op te vinden zijn en waarbij een gedeelte rechtstreeks aan de processormodule word aangesloten. Dit laatste wilde ik niet en besloot een interface te maken waar alle aansluitpunten op een externe printplaat terecht kwamen. Bovenstaande foto is een opgebouwd exemplaar waar alleen de benodigde IC‘s nog ontbreken. Ik ben uitgegaan van een printplaat van 10x10 cm omdat dit een formaat is welk ik tegen zeer redelijke prijs kan laten fabriceren. Je dient de printplaat door te zagen en naast elkaar te monteren zoals op bovenstaande foto. Alle aansluitingen zullen aan een kant langs de buitenrand zitten. Beide printhelften zullen met elkaar verbonden moeten worden. Dit gebeurd door middel van slechts zes soldeerpads. Deze zijn in het midden duidelijk te zien.

GeÔnteresseerd in een printplaat? Stuur me even een mailtje.

Waar op te letten bij de montage:

 

samenvoegen Als eerste is het belangrijk dat de twee helften op de juiste wijze met elkaar verbonden worden. De bovenste drie pads worden met elkaar verbonden door er een draadje doorheen te trekken en dit aan beide printzijden te solderen. De onderste drie mogen alleen aan de achterzijde met een draadje verbonden worden dit om latere problemen met het monteren van de naastliggende connector te voorkomen.
   
draadbrug
2draadbruggen
Verder zijn  er nog drie kleine foutjes in het printontwerp geslopen, er moet nog drie draadbruggetjes extra gemonteerd worden.Deze draadbruggetjes zitten tussen IC1 PIN1 en GND en aan PA2 en PA3. Zie de foto's hiernaast. Het simpelste is het om deze draadbruggen te monteren wanneer alle onderdelen op de print zitten.
   
0ohmAlleen voor softwareversie lager dan 4.4.0 monteren!

Misschien hebben de 0E weerstanden nog enige toelichting nodig. Dit zijn simpele draadbruggen. Deze stammen nog van een vorig printontwerp waar nog een andere waarde gemonteerd werd. Aangezien deze print een tweede versie is die echter wel op de eerste gebaseerd is, was het simpeler om alleen de weerstandswaarde-opdruk te veranderen naar 0 ohm dan om het printontwerp totaal aan te passen, vandaar….

Wanneer echter de MDRRC II versie 4.4.0 of hoger ingezet  wordt zijn de vier weerstanden  op de foto links  overbodig en dienen NIET gemonteerd te worden. Vanaf deze versie is namelijk de i2C aansluiting komen te vervallen. De aansluitbussen SV3a en SV3b kunnen nu wel parallel aan J1 geschakeld worden waardoor er drie XPreessNet aansluitingen ontstaan. SV8 en SV3 kan hiervoor dienst doen. WEr zullen echter ook nog enkele draadbruggen aangebracht moeten worden. Deze aanpassing voor de extra XPressNet bussen is NIET noodzakelijk en kan ook achterwege blijven! SV3a en SV3b hebben dan gewoon geen functie.

 Verder zijn er geen speciale aandachtspunten waar op gelet moet worden. De opbouw dient zoals altijd te beginnen met de laagste onderdelen en verder naar steeds hogere componenten.

MDRRC II  MDRRC II  MDRRC II  MDRRC II  MDRRC II  MDRRC II  MDRRC II  MDRRC II  MDRRC II  MDRRC II  MDRRC II  MDRRC II  MDRRC II  MDRRC II 

Aanpassen naar eigen wensen

Natuurlijk wil je de centrale aanpassen naar eigen smaak. Dit kan bijna volledig via het touchscreen, echter er zijn enkele zaken die toch met behulp van een terminalprogramma aangepast dienen te worden. Ik gebruik hiervoor REALTERM Tip:J3, instellingen 19200 Bd, Comport instellen en Rows op 60 instellen voor een goed overzicht op wat er allemaal gebeurd. Aansluitend nog bevestigen met de knop CHANGE. Voorts op het display nog Set en Con drukken en we hebben verbinding met realterm.

Verder dien je er rekening mee te houden dat de drivers in W8 en W10 niet overweg kunnen met de STM module. Ik heb een oudere driver-versie geÔnstalleerd waarmee wel alles werkte. (Prolific 3.3.2.105 van 27-10-2008 werkt). Het handigste is echter een oude PC met ten hoogste W7 te gebruiken.

Een nog betere methode beschrijft Robert door gebruik te maken van een USB naar serieŽl omzetter waardoor er geen gedoe meer is met drivers.

Menu Realterm

Tik HELP en enter

Nu verschijnt er een menu met alle mogelijke instellingen van de actuele software.

menu

De linker kolom geeft een korte beschrijving van de mogelijke instelling, de rechter kolom geeft de ingave modus weer. Veel instellingen zullen voor het eerste begin nog niet van belang zijn.

Het is echter wel handig om je locs via dit menu in te voeren wat naar mijn mening eenvoudiger is dan via het touchscreen.

Je geeft eerst het loc adres en locnaam via de  volgende commando's:

loc1

Voorbeeld: LOCADD 44 - enter, we hebben nu een loc met adres 44 toegevoegd.

Daarna de locnaam

loc2

Voorbeeld: LOCNAME 44 V200DB – enter, de loc met adres 44 krijgt de naam V200DB die later ook op het touchscreen zal verschijnen.Voor een eerste test is dit voldoende.

Om alle menupunten hier op te voeren en te beschrijven voert te ver ook al omdat dit per softwarestand veranderen kan. Je zult hier even zelf aan de slag moeten met de MDRRC beschrijving, die actueel is.

Documenten Download


Hoofdmenu