stl-filesNL.html modeltrein 3d printen modeltrein 3d printen modeltrein 3d printen modeltrein 3d printen modeltrein 3d printen modeltrein 3d printen modeltrein 3d printen modeltrein 3d printen modeltrein 3d printen modeltrein 3d printen
Perronkant (1) Fleischmann Koppeling adapter (2) Bank voor de wachtkamer in het station (3) + (4) Inrichting PIKO wagon (5) + (6) Perrontrap (7) Onderdoorgang Perron H0 (8) Onderdoorgang Perron N (9) Overkapping onderdoorgang (10) Houder voor MULTIMAUS (11)
Arkaden ramen stationsdoorgang (12) Arkaden ramen groenten en fruit winkel (13) Rollenbank H0 (14) Draaibrug met Steppermotor (15)
3D printer
Modelbaan toebehoren
verschenen April 2021
Laatste aanpassing 04-09-2022
Vaak zijn er dingen die men wel zou willen hebben, maar niet heeft. Een 3D-printer kan dan een oplossing zijn. Ik heb dus al een aantal "dingen" zelf ontworpen en gemaakt. Helaas heb ik gemerkt dat het in de 3D-wereld vaak gaat om schouderklopjes krijgen met je eigen ontwerpen, maar dan geld vragen of de ontwerpen helemaal niet vrijgeven. Ik wil hier niet aan meedoen. In de modelspoorwereld ben ik gewend om hulp te krijgen en te geven, allemaal met een gesloten portemonnee. Daarom stel ik al mijn ontwerpen voor iedereen beschikbaar.
Tot nu toe zijn de volgende ontwerpen beschikbaar
Perronkant (1)
Fleischmann Koppeling adapter (2)
Bank voor de wachtkamer in het station (3) + (4)
Inrichting PIKO wagon (5) + (6)
Perrontrap (7)
Onderdoorgang Perron H0 (8)
Onderdoorgang Perron N (9)
Overkapping onderdoorgang (10)
Houder voor MULTIMAUS (11)
Arkaden ramen stationsdoorgang (12)
Arkaden ramen groenten en fruit winkel (13)
Rollenbank H0 (14)
Draaibrug met Steppermotor (15)
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________
PERRONKANT (1)
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Omdat mijn treinstation in een flauwe bocht ligt, moest ik zelf een perron ontwerpen. Mijn 3D-printer kwam hier van pas. Ik ontwierp perronranden in stukken van 10 cm lang die aan de zijkanten aan elkaar kunnen worden gelijmd. Dankzij de tussenschotten kunnen de platformranden eenvoudig op de bodemplaat worden bevestigd. Met materialen naar eigen keuze kan vervolgens naar eigen inzicht tussen de perronranden worden gevuld. Omdat mijn baan min of meer gebaseerd was op een Duits voorbeeld, is hier gekozen voor een asfaltlaag, zoals bijna overal in Duitsland gebruikelijk is.
Fleischmann Koppeling adapter (2)
Aangezien ik nog wat oudere wagens heb van Fleischmann startersets, maar geen Fleischmann koppelingen maar beugelkoppelingen gebruik, was ik genoodzaakt deze oudere wagens om te bouwen. Aangezien dit waarschijnlijk een hobbyserie is, waren deze wagons niet voorzien van NEM-schachten. Nu had ik de mogelijkheid om compleet nieuwe Fleischmann beugelkoppelingen te kopen of om een niet bestaande adapter te bouwen. Ik besloot de laatste optie te nemen.
De montage hiervan is eenvoudig. Gebruik een tang om de kleine pin naar beneden uit de bestaande koppeling te trekken, verwijder de bestaande koppeling en plaats de adapter en plaats de pin terug. Klaar! Nu heb je een NEM-koppelingsaansluiting op de oude wagen. Soms kan het nodig zijn om het bestaande boutgat even opnieuw te boren met een boor van 1,8 mm.
Bank voor de wachtkamer in het station (3) + (4)
In de wachtkamer van het stationsgebouw willen de reizigers rustig plaatsnemen terwijl ze wachten op hun trein. Op deze 60 mm lange banken is voldoende plaats.
Inrichting PIKO wagon (5) + (6)
Ik was al een tijdje van plan om enkele PIKO-wagons uit een startset H0 57121 uit te rusten met interieur en verlichting. Dit was het perfecte moment om iets te doen. Voordat de 3D-printer arriveerde, had ik al een eerste schets van de inrichting gemaakt met Tinkercad. Nadat de printer (een Creality Ender 3) was gemonteerd, werd een eerste poging ondernomen en paste het vrijwel onmiddellijk. Het bleek dat de montagegaten van het dak een fractie te dicht bij elkaar lagen. Een klein vijltje bood hier uitkomst. Alle meubels voor mijn drie wagons werden nu geprint en geverfd. Ik vond het resultaat verbluffend mooi. Ali had ondertussen zittende passagiers afgeleverd die zich op hun gemak voelden op de nieuwe houten banken. Nu was het de beurt aan de verlichting. Bij deze wagons bleek het gebruik van LED-plakstrips niet zo eenvoudig door de storende dakbevestigingen. De oplossing werd gevonden in een onder het dak gemonteerd plaat waarin warmwitte 3 mm LED's waren gemonteerd. Voor de functiedecoder, die ook op mijn homepage wordt beschreven, is een plaats gevonden in de conducteurscabine, die ook op de bodemplaat met de banken staat geprint. De verbinding tussen decoder en met de verlichting in het dak wordt gemaakt via 0,6 mm headerconnectors. De stroomafnemers zijn gemaakt van 0,2 mm fosforbronsdraad. Dit heb ik met de soldeerbout in de bodemplaat van de wagon gesmolten zodat deze stevig en vooral vlak gemonteerd kon worden. Al met al bleken het nu drie prachtige wagons te zijn geworden. De vloer- en verlichtingsplaat zijn geschikt voor PIKO modelnummers 57630, 57631, 57632 en 57633 en eventueel andere wagons.
Perrontrap (7)
Natuurlijk moet het personeel ook een beetje comfortabel van de railbedding naar het perron kunnen komen. Dat kan met de nieuwe trap die net is aangelegd. De schilder moet nog komen. Keuze uit trappen van 3,3mmhoog (links) of 2mm hoog (rechts)
Onderdoorgang Perron H0 (8)
Onderdoorgang Perron N (9) Bewerkt en ter beschikking gesteld door Piet Bos. Laagdikte 0,1mm instellen !!
Wanneer de passagiers aankomen of vertrekken willen ze via de kortste weg terug naar huis of naar de trein. Dan kan prima via deze onderdoorgang die vanaf het perron naar de lagergelegen straten van het dorp voert. Gelukkig is er in verlichting voorzien.
Overkapping onderdoorgang (10)
Na de hevige onweersbuien van afgelopen tijd hebben meerdere passagiers zich beklaagd over de natte tunnelgangen. De betreffende dienstdoende werknemers hebben actie ondernomen en gezorgd dat er een overkapping over het trappenhuis van de onderdoorgang geplaatst werd.
Houder voor MULTIMAUS (11)
afgelopen dagen ben ik bezig geweest om XPRESS aansluitingen op meerdere plaatsen rondom mijn baan te maken. Hiervoor heb ik houdertjes geprint voor de RJ aansluitingen die ik overal heb aangebracht. Het zijn diverse ontwerpen geworden omdat ik nog aansluitbussen uit oude telefoons had liggen en daarom niet geschikt om hier te plaatsen omdat hier niemand wat aan heeft. Echter de houder voor mijn MULTIMAUS die heel handig gebleken is wil ik jullie niet onthouden. Deze wordt met twee houtschroefjes tegen de zijkant van de layout bevestigd en je kunt er dan je multimaus aanhangen. Hiervan zitten er nu aan de voor en achterzijde van mijn (verrijdbare) layout. De STL file hiervan staat weer op mijn hompage klaar om te downloaden.
Arkaden ramen stationsdoorgang (12)
Al langere tijd konden de passagiers die aankwamen op station Obergraten via een voetgangerstunnel naar het dorp Untergraten lopen. Echter de uitgang naar het dorp ontbrak nog wat begrijpelijk tot rare taferelen leidde. Eindelijk is hier in een oplossing voorzien. De tunnel is nu klaar en de passagiers kunnen ongehinderd door de nieuwe tunnel van en naar Hbf Obergraten lopen. De kozijnen zijn geplaatst en de eerste passagiers maken ook al gebruik van de nieuwe tunnel. De kozijnen zijn ingebouwd in een 4,5mm dikke foam wand (ondervloer voor laminaat)
Zoals gewoonlijk staat de STL file van de kozijnen weer op mijn hompage klaar om te downloaden.
![]() |
![]() |
Arkaden ramen groenten en fruit
winkel (13)
Veel passagiers hebben elke morge haast, geen tijd voor een goed ontbijt. Daar heeft de handige groenten en fruit handelaar Sepp in zijn arkaden pand goed op ingespeeld. Elke morgen verkoopt hij een hele berg fruit en broodjes, elke avond worden er groenten meegenomen voor de avondmaaltijd. De kozijnen zijn ingebouwd in een 4,5mm dikke foam wand (ondervloer voor laminaat).
Zoals gewoonlijk staat de STL file van de kozijnen weer op mijn hompage klaar om te downloaden.
![]() |
![]() |
Rollenbank H0 (14)
Een rollenbank is wel handig dacht ik. Dus een tijdje geleden heb ik er eentje bij Ali gekocht. Nadat ik deze eens bekeken had en een 3D printer had gekocht viel me pas op hoe simpel dit dingetje eigenlijk in elkaar zat. Na een avondje stoeien met TINKERCAD had ik een paar onderdelen getekend die een rollenbank zouden moeten vormen. Tevens maar een paar aansluitbussen voor 4mm banaanstekkers geïntegreerd. Deze rollenbank is geschikt voor twee en drie punt- voeding, dus iedereen kan hier gebruik van maken. Toen bij Ali nog wat RVS buisjes, asjes en messing rolletjes gekocht. De rollenbank heeft een lengte van 50cm omdat dit een standaard lengte van de gebruikte RVS buisjes is. Je kunt zo veel wielblokken monteren als je wilt, in dit voorbeeld zijn het er zeven. Vandaag zijn de eerste buisjes aangekomen. Meteen een pastest gedaan. Van mijn gekochte rollenbank een paar asjes en messing rolletjes afgesloopt en op mijn eigen maaksel gemonteerd. ALLES PAST! Nu nog wachten op de asjes voor de rolletjes en de messing rolletjes. Wanneer alle onderdelen gearriveerd zijn en alles fatsoenlijk werkt komen de STL files voor deze rollenbank ook op www.paulspage.nl beschikbaar. Hier alvast wat vooraf foto's hoe een en ander er uit komt te zien. Wanneer alle onderdelen gearriveerd zijn komen er ook actuele foto's van een complete rollenbank. Helaas nu alleen nog enkele foto's hoe het er momenteel uitziet.
We zijn nu enkele weken en een zoekgeraakt pakketje verder en alle ontbrekende onderdelen (de asjes en de messing wieltjes) zijn gearriveerd. Alles is nu afgemonteerd en de eerste proefrit is inmiddels gemaakt tot volle tevredenheid van de fabrikant! Er zijn nog enkele kleine costmetische wijzigingen in de STL file doorgevoerd om tot het getoonde resultaat te komen.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Draaibrug met Steppermotor (15)
De draaibrug is ontstaan toen ik de tram die ik al jaren ongebruikt had staan in gebruik wilde nemen. Het traject dat deze zou moeten rijden was eigenlijk te groot voor de beschikbare ruimte. Deze tram zou via een keerlus van richting moeten veranderen maar daar is dus veel ruimte voor nodig. Aangezien deze keerlus (in de toekomst) onder een berg zit, dus onzichtbaar, bedacht ik dat een draaibrug het zelfde effect zou hebben maar veel minder ruimte nodig had.
De betreffende stl files kunnen hier worden gedownload
Ik ben bereikbaar via www.paulspage.nl