stl-filesNL.html

Hoofdmenu

3D printer

Modelbaan toebehoren

verschenen April 2021

 

Vaak zijn er dingen die men wel zou willen hebben, maar niet heeft. Een 3D-printer kan dan een oplossing zijn. Ik heb dus al een aantal "dingen" zelf ontworpen en gemaakt. Helaas heb ik gemerkt dat het in de 3D-wereld vaak gaat om schouderklopjes krijgen met je eigen ontwerpen, maar dan geld vragen of de ontwerpen helemaal niet vrijgeven. Ik wil hier niet aan meedoen. In de modelspoorwereld ben ik gewend om hulp te krijgen en te geven, allemaal met een gesloten portemonnee. Daarom stel ik al mijn ontwerpen voor iedereen beschikbaar.

 

PERRONKANT (1)

perron 

perr1  perr2 

perr3

perr4 

Omdat mijn treinstation in een flauwe bocht ligt, moest ik zelf een perron ontwerpen. Mijn 3D-printer kwam hier van pas. Ik ontwierp perronranden in stukken van 10 cm lang die aan de zijkanten aan elkaar kunnen worden gelijmd. Dankzij de tussenschotten kunnen de platformranden eenvoudig op de bodemplaat worden bevestigd. Met materialen naar eigen keuze kan vervolgens naar eigen inzicht tussen de perronranden worden gevuld. Omdat mijn baan min of meer gebaseerd was op een Duits voorbeeld, is hier gekozen voor een asfaltlaag, zoals bijna overal in Duitsland gebruikelijk is.

 

Fleischmann Koppeling adapter (2)

adapter   adapter2

Aangezien ik nog wat oudere wagens heb van Fleischmann startersets, maar geen Fleischmann koppelingen maar beugelkoppelingen gebruik, was ik genoodzaakt deze oudere wagens om te bouwen. Aangezien dit waarschijnlijk een hobbyserie is, waren deze wagons niet voorzien van NEM-schachten. Nu had ik de mogelijkheid om compleet nieuwe Fleischmann beugelkoppelingen te kopen of om een ​​niet bestaande adapter te bouwen. Ik besloot de laatste optie te nemen.

De montage hiervan is eenvoudig. Gebruik een tang om de kleine pin naar beneden uit de bestaande koppeling te trekken, verwijder de bestaande koppeling en plaats de adapter en plaats de pin terug. Klaar! Nu heb je een NEM-koppelingsaansluiting op de oude wagen. Soms kan het nodig zijn om het bestaande boutgat even opnieuw te boren met een boor van 1,8 mm.

 

Bank voor de wachtkamer in het station (3) + (4)

  

 bank2

In de wachtkamer van het stationsgebouw willen de reizigers rustig plaatsnemen terwijl ze wachten op hun trein. Op deze 60 mm lange banken is voldoende plaats.

 

Inrichting PIKO wagon (5) + (6)

inrichting1

inrichting2 

inrichting3 

inrichting4   inrichting5

inrichting6    inrichting9

inrichting7  inrichting8

Ik was al een tijdje van plan om enkele PIKO-wagons uit een startset H0 57121 uit te rusten met interieur en verlichting. Dit was het perfecte moment om iets te doen. Voordat de 3D-printer arriveerde, had ik al een eerste schets van de inrichting gemaakt met Tinkercad. Nadat de printer (een Creality Ender 3) was gemonteerd, werd een eerste poging ondernomen en paste het vrijwel onmiddellijk. Het bleek dat de montagegaten van het dak een fractie te dicht bij elkaar lagen. Een klein vijltje bood hier uitkomst. Alle meubels voor mijn drie wagons werden nu geprint en geverfd. Ik vond het resultaat verbluffend mooi. Ali had ondertussen zittende passagiers afgeleverd die zich op hun gemak voelden op de nieuwe houten banken. Nu was het de beurt aan de verlichting. Bij deze wagons bleek het gebruik van LED-plakstrips niet zo eenvoudig door de storende dakbevestigingen. De oplossing werd gevonden in een onder het dak gemonteerd plaat waarin warmwitte 3 mm LED's waren gemonteerd. Voor de functiedecoder, die ook op mijn homepage wordt beschreven, is een plaats gevonden in de conducteurscabine, die ook op de bodemplaat met de banken staat geprint. De verbinding tussen decoder en met de verlichting in het dak wordt gemaakt via 0,6 mm headerconnectors. De stroomafnemers zijn gemaakt van 0,2 mm fosforbronsdraad. Dit heb ik met de soldeerbout in de bodemplaat van de wagon gesmolten zodat deze stevig en vooral vlak gemonteerd kon worden. Al met al bleken het nu drie prachtige wagons te zijn geworden. De vloer- en verlichtingsplaat zijn geschikt voor PIKO modelnummers 57630, 57631, 57632 en 57633 en eventueel andere wagons.

Perrontrap (7)

trap1  trap2

Natuurlijk moet het personeel ook een beetje comfortabel van de railbedding naar het perron kunnen komen. Dat kan met de nieuwe trap die net is aangelegd. De schilder moet nog komen. Keuze uit trappen van 3,3mmhoog (links) of 2mm hoog (rechts)

Onderdoorgang Perron H0 (8)

Onderdoorgang Perron N (9)  Bewerkt en ter beschikking gesteld door Piet Bos. Laagdikte 0,1mm instellen !!

  onder1  onder2

onder3  onder4

 

Wanneer de passagiers aankomen of vertrekken willen ze via de kortste weg terug naar huis of naar de trein. Dan kan prima via deze onderdoorgang  die vanaf het perron naar de lagergelegen straten van het dorp voert. Gelukkig is er in verlichting voorzien.

Overkapping onderdoorgang (10)

overkapping1  overkapping2

overkapping3

Na de hevige onweersbuien van afgelopen tijd hebben meerdere passagiers zich beklaagd over de natte tunnelgangen. De betreffende dienstdoende werknemers hebben actie ondernomen en gezorgd dat er een overkapping over het trappenhuis van de onderdoorgang geplaatst werd.

 

Houder voor MULTIMAUS (11)

afgelopen dagen ben ik bezig geweest om XPRESS aansluitingen op meerdere plaatsen rondom mijn baan te maken. Hiervoor heb ik houdertjes geprint voor de RJ aansluitingen die ik overal heb aangebracht. Het zijn diverse ontwerpen geworden omdat ik nog aansluitbussen uit oude telefoons had liggen en daarom niet geschikt om hier te plaatsen omdat hier niemand wat aan heeft. Echter de houder voor mijn MULTIMAUS die heel handig gebleken is wil ik jullie niet onthouden. Deze wordt met twee houtschroefjes tegen de zijkant van de layout bevestigd en je kunt er dan je multimaus aanhangen. Hiervan zitten er nu aan de voor en achterzijde van mijn (verrijdbare) layout. De STL file hiervan staat weer op mijn hompage klaar om te downloaden.

mm1 k                mm 2 k

De betreffende stl files kunnen hier worden gedownload

Ik ben bereikbaar via www.paulspage.nl


Documenten Download


Hoofdmenu